Wil je cadeaus inpakken voor je dierbaren op een originele, elegante en vooral duurzame?
Probeer het dit jaar anders met de slimme techniek Furoshiki, die iedereen kan! Furoshiki is een traditionele Japanse techniek voor ecologisch inpakken van cadeaus, die steeds populairder wordt over de hele wereld. Het gebruikt geen papier of tape, maar een vierkant stuk stof waarin het cadeau als een knoop wordt ingepakt. Cadeaus zijn zo mooi en ecologisch verpakt. Furoshiki stof is namelijk op zichzelf een extra cadeau, dat niet in de prullenbak hoeft te eindigen! De ontvanger kan het verder gebruiken, bijvoorbeeld als tafelkleed voor een picknick, een zakje voor een snack, een knoop voor benodigdheden of het doorgeven en er een cadeau voor iemand anders inpakken.
Hoe pak je cadeaus in met de Furoshiki-methode?
Er zijn veel manieren om Furoshiki te knopen - van eenvoudige knopen tot complexere decoratieve knopen. Het is eigenlijk iets als Origami, maar dan niet van papier, maar van stof en met een praktische toepassing.
We hebben stof nodig, bij voorkeur in vierkante afmetingen, waarvan de lengte van één kant ongeveer twee keer zo lang is als de afmetingen van het cadeau zelf. Bij het inpakken van een cadeau draait het vooral om de grootte en vorm. Anders pakken we een eenvoudige doos in, anders een fles of kleine voorwerpen.
Hieronder hebben we een aantal van de eenvoudigste methoden en tips voor ecologisch inpakken van cadeaus in stof Furoshiki voorbereid. De eerste Ento Tsutsumi is perfect voor het inpakken van lange voorwerpen, zoals onze flessen in buizen. De tweede Yotsu Musubiwordt beschouwd als de meest basale Furoshiki knoop en Otsaku Tsutsumi is een alternatieve. Het geweldige is dat het zo eenvoudig is en in een paar seconden klaar! Met de knopen kun je spelen, ze op verschillende manieren overlappen en versieren met bijvoorbeeld een takje, gedroogde sinaasappels of kaneel.
En hoe verpak je veel kleine cadeaus zodat we geen onnodige doos hoeven te gebruiken? Ik heb de methode gebruikt Yotsu Musubi, die hierboven is genoemd. Ik had het binnen een paar seconden af en het resultaat is mooi en representatief. Nou, zeg het zelf, zou het jullie lukken om zo'n onhandig cadeau mooi in te pakken in cadeaupapier?
Hoe is de Furoshiki-methode ontstaan?
Furo = bad, Shiki = ceremonie
De Furoshiki-methode is ontstaan in Japan in de 17e eeuw, toen mensen hun kimono's en persoonlijke spullen in doeken in de openbare baden pakten. Deze doeken droegen het teken van hun familie, zodat ze deze gemakkelijk konden herkennen en vervoeren. In de loop der tijd begon Furoshiki ook te worden gebruikt voor het vervoeren van spullen bij andere gelegenheden en het inpakken van cadeaus. Er ontstonden verschillende soorten decoratieve knoopstijlen en er werd ook meer nadruk gelegd op het gekozen materiaal en het patroon.
Halverwege de 20e eeuw werd Furoshiki weliswaar tijdelijk verdrongen door plastic tassen, maar de sterke traditie hield stand en nu keert zijn roem terug in verband met de ecologische trend. Op dit moment is de methode van ecologisch inpakken van cadeaus Furoshiki in Japan een mooie en praktische gewoonte die praktisch nut en esthetische ervaring. Iemand in Japan een cadeau geven zonder het goed in te pakken, wordt als onbeleefd beschouwd.
Het belangrijkste is de mogelijkheid om samen Kerstmis te vieren en dat we onze geliefden met een extraatje kunnen verrassen, is de kers op de taart. We geloven dat met liefde gekozen en origineel ingepakte cadeautjes een glimlach op het gezicht van uw dierbaren toveren. :)
We wensen u een mooie en duurzame Kerst!
Met liefde,
Terka, Johan & het GoodWays team