Jak souvisí koronavirus s ekologií?

Hoe hangt het coronavirus samen met ecologie?

De huidige wereldwijde crisis die samenhangt met de coronapandemie doordringt onvermijdelijk alle aspecten van ons leven. Of het nu gaat om fysieke en mentale gezondheid, interpersoonlijke relaties, economie, politiek of bijvoorbeeld ecologie en duurzaamheid. In de huidige situatie is het vanzelfsprekend dat onze aandacht vooral uitgaat naar het bestrijden van de pandemie en het behouden van onze gezondheid. Het milieu wordt daardoor op de tweede plaats gezet. Toch mag het in deze moeilijke tijden niet vergeten worden. Wat zijn de negatieve, maar ook de positieve effecten van de 'coronacrisis' op het milieu? En wat kunnen we doen om ook in het tijdperk van de coronacrisis en daarna duurzaam te blijven leven?

Positieve of negatieve impact?

De luchtkwaliteit en de hele planeet hebben nu aanzienlijk verlichting ervaren. Wereldwijd dalende CO2-emissies zijn te danken aan de beperkte lucht- en wegvervoer, wat direct samenhangt met een lagere vraag naar olie en andere fossiele brandstoffen. De wereldwijde consumptie is ook gedaald, wat resulteert in een lagere vraag en productie. Mensen investeren hun geld over het algemeen alleen in wat ze nu echt nodig hebben, leven duurzamer en sparen “voor slechtere tijden”.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat de coronacrisis een positieve impact op het milieu zal hebben. Is dat echt zo? Laten we het vanuit een ander perspectief bekijken.

U heeft ongetwijfeld opgemerkt dat het milieu-thema nu geleidelijk uit de media en uit nationale en internationale inspanningen verdwijnt. De regeringen richten zich natuurlijk intensief op het nemen van verschillende maatregelen om de verspreiding van de pandemie te vertragen en een werkende gezondheidszorg te waarborgen. Na de crisis zullen ze zich richten op het verzachten van de gevolgen van de economische crisis en het nemen van maatregelen voor de toekomst. Het klimaatcrisis thema zal dus ook in de toekomst op de achtergrond blijven.

Een ander probleem dat in verband met de pandemie ontstaat, is de toenemende hoeveelheid wegwerpafval, of het nu gaat om medische hulpmiddelen, wegwerpmaskers en -filters, plastic verpakkingen die weer in de schappen van supermarkten verschijnen als onderdeel van hygiënemaatregelen, of wegwerpbekers en -dozen van restaurantleveringen. Het is begrijpelijk dat het gaat om belangrijke hygiënemaatregelen, die echter zullen leiden tot een grote hoeveelheid geproduceerde afval en in de toekomst zal het moeilijker zijn om terug te keren naar wat we zo hard hebben bevochten.

 

En wat kunnen we doen om duurzaam te blijven leven, zowel tijdens de coronacrisis als vooral erna?

De ecologische crisis is nog steeds hier, ook al krijgt het momenteel niet genoeg aandacht. Laten we alle eerdere gewoonten met betrekking tot een duurzame levensstijl die we hebben opgebouwd niet vergeten. Ja, hygiënemaatregelen staan nu op de eerste plaats, maar we kunnen ons ook zo veel mogelijk milieuvriendelijk gedragen.

BESCHERMING:

- “Mijn mondkapje beschermt jou, jouw mondkapje beschermt mij.”Een beschermend mondkapje dragen wanneer je buiten bent, is tegenwoordig een noodzaak. In plaats van die wegwerpvarianten, die je na elk gebruik moet weggooien, kun je echter een herbruikbaar mondkapje maken. Zo kun je nieuw leven inblazen in die oude stoffen of T-shirts die je thuis bewaart en tegelijkertijd zo het milieu beschermen. Je hoeft het alleen maar na elk gebruik te koken, te drogen en te strijken, en de mondkap is klaar voor hergebruik.

AANKOPEN:

- Voor het kopen van voedsel kun je nog steeds gebruikmaken van herbruikbare tassen en zakken - je hoeft ze alleen maar regelmatig schoon te maken. Je kunt stoffen zakken na elk gebruik koken.

- Maak alleen voorraden voedsel die je in de gegeven tijd kunt consumeren. Plaats voedsel met een beperkte houdbaarheidsdatum zichtbaar vooraan in de koelkast.

- Koop geen flessenwater! Als je gewend was om kraanwater te drinken, kun je dat probleemloos blijven doen. Voor een beter drinkgevoel gebruik je GoodFilter actieve kool voor natuurlijke filtratie van kraanwater.

- Bij het bestellen via internet moet je voorzichtig zijn. Veel vrije tijd thuis nodigt uit om achter het internet te gaan zitten en verschillende goederen te bestellen waarvan we overtuigd zijn dat we ze nodig hebben. Laten we ons echter de vraag stellen: “Heb ik dit echt nodig? Is er een meer ecologisch alternatief?” Steun bedrijven die verschillende duurzame, ecologische en herbruikbare producten aanbieden.



KOKEN:

- Maak gebruik van de tijd die je thuis hebt en kook volwaardige maaltijden van schone, gezonde ingrediënten. Zo weet je precies wat er in je eten zit en beperk je verpakkingen en brandstoffen voor bezorgmaaltijden. Het is ook prima om in tijden van crisis je favoriete restaurants te steunen en af en toe eten bij hen te bestellen. Kies echter voor diegene die het eten in ecologische, biologisch afbreekbare of herbruikbare verpakkingen verpakt.

- Composteer! Composteer al je biologische afval. Als je geen tuin hebt, start dan een zogenaamde wormcomposter. Je kunt de compost daarna gebruiken voor het bemesten van kamerplanten.

- Als je naar je werk reist, bereid dan je lunch van tevoren voor in herbruikbare bakjes of een bijenwaszakje.

 


DIY:

- Maak gebruik van je vrije tijd en leer hoe je veel dingen zelf kunt maken. Op internet zijn er veel handleidingen over hoe je zelfgemaakte cosmetica of reinigingsmiddelen kunt maken van eenvoudige natuurlijke ingrediënten die milieuvriendelijk zijn. Wist je dat je je hele huis kunt schoonmaken met slechts drie helpers - bakpoeder, azijn en citroensap?
- Verzamel je stof op de naaimachine? Het is hoog tijd om het eruit te halen en te proberen naast een mondkapje misschien nieuwe stukken voor de zomer te maken! Hoera voor upcycling!
- Ook in de keuken is het tijd om te experimenteren. Start je eigen moestuin, zelfs op de vensterbank kun je je eigen groenten kweken. Maak zoveel mogelijk gebruik van eigen en natuurlijke bronnen. Nu in het voorjaar is bijvoorbeeld spinazie van brandnetels of pesto van daslook geweldig. Heb je al iets in je moestuin of bloembak geplant?

VERVOER:

- Fiets. Als je niet ver van je werk woont, is fietsen een geweldige oplossing. Niet alleen beperk je het contact met een groter aantal mensen in het openbaar vervoer, maar je bent ook in de frisse lucht en vermindert het benzineverbruik.


Wij zijn ervan overtuigd dat "alles wat slecht is, voor iets goed is." Misschien moet deze crisis ons leren meer nederigheid en waardering te hebben voor wat we hebben en leren ermee om te gaan. Het stelt ons in staat om te vertragen, na te denken over wat we echt nodig hebben en niet onnodig te kopen. Het leert ons om voedsel bewuster te kopen en maaltijden van tevoren te plannen. En vooral, de waarde van menselijke relaties en de functies van het gezin en de gemeenschap waarin we leven te waarderen. Wij geloven dat ieder van ons kan beslissen of deze crisis op de lange termijn een negatieve of positieve impact op hem zal hebben. Wij wensen je toe dat je er zelf het meeste uit haalt. :)

Met liefde
Terka, Johan & het GoodWays team

Terug naar de blog